'98 Yamaha 115 tilt/trim locked up?

brodmann

Chief Petty Officer
Joined
Jun 17, 2008
Messages
426
A couple of weeks ago, I cranked up the motor and was getting it ready for an outing. Went to tilt the motor up and nothing. No sound, no movement. Checked everything out and it's a bad pump. Getting power, but doing nothing. I turned the screw to release the tilt/trim and still could not raise the motor. I had to take the big pin out that goes through the center - main - piston in order to move the motor up to get the tilt/trim unit off. I've replaced the t/t motor and put the tilt/trim assembly back on. I'm trying to pump fluid in the reservoir, but I feel like every drop I pump in, comes right back out. Also, the motor is all the way up and resting on the "kick stand" and I can't get the piston out to connect it back to the motor. The main tilt piston seems to be stuck. I can put a screwdriver in it and turn it, but with the release screw turned out and a 16" screwdriver prying up on the piston and it will not pull out to connect back to the motor. I'm stuck!! Do I need to order the tools and take the piston out to see what's going on in there. Again, Motor is all the way up, T/T piston is all the way down.
 

brodmann

Chief Petty Officer
Joined
Jun 17, 2008
Messages
426
A couple of weeks ago, I cranked up the motor and was getting it ready for an outing. Went to tilt the motor up and nothing. No sound, no movement. Checked everything out and it's a bad pump. Getting power, but doing nothing. I turned the screw to release the tilt/trim and still could not raise the motor. I had to take the big pin out that goes through the center - main - piston in order to move the motor up to get the tilt/trim unit off. I've replaced the t/t motor and put the tilt/trim assembly back on. I'm trying to pump fluid in the reservoir, but I feel like every drop I pump in, comes right back out. Also, the motor is all the way up and resting on the "kick stand" and I can't get the piston out to connect it back to the motor. The main tilt piston seems to be stuck. I can put a screwdriver in it and turn it, but with the release screw turned out and a 16" screwdriver prying up on the piston and it will not pull out to connect back to the motor. I'm stuck!! Do I need to order the tools and take the piston out to see what's going on in there. Again, Motor is all the way up, T/T piston is all the way down.
Any ideas guys? Has nobody ever had this problem?
 

brodmann

Chief Petty Officer
Joined
Jun 17, 2008
Messages
426
Fixed it! Thanks for all your help guys! Obviously, I COULD do it without you. I think I need to find more of an outboard repair forum. This just isn't for me. But I'll leave knowing I've contributed more than I've received, so I feel pretty good about that.
So long!!
Before I go, I'll answer about 75% of your questions:
Find a google video
Clean your carburetor and rebuild with OEM parts (also, find a google video)
It's your weak battery
 

flyingscott

Fleet Admiral
Joined
Apr 8, 2014
Messages
8,010
Fixed it! Thanks for all your help guys! Obviously, I COULD do it without you. I think I need to find more of an outboard repair forum. This just isn't for me. But I'll leave knowing I've contributed more than I've received, so I feel pretty good about that.
So long!!
Before I go, I'll answer about 75% of your questions:
Find a google video
Clean your carburetor and rebuild with OEM parts (also, find a google video)
It's your weak battery
See Ya you wont be missed
 
Top