Welcome Guest - Sign Up today
Welcome Guest - Sign Up today

Announcement

Collapse
No announcement yet.

05 mercury 50 efi fourstroke losing oil

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 05 mercury 50 efi fourstroke losing oil

    I made a run the other day after changing the oil filter and oil and ran a total of 45 mins mostly under 4500 rpms, pulled back to the ramp let it sit for 10 mins pulled the dipstick and it was barely on the dipstick. Its not showing any signs of burning oil no smoking or residue out the exhaust and i can't find a leak anywhere any ideas?

  • #2
    Are you sure you have an Optimax?

    Thought they where 2 strokes
    ....

    Comment


    • #3
      hang on i might have it wrong let me go check

      Comment


      • #4
        yea its just a fourstroke efi i keep thinking of my old optimax i use to have im not sure how to edit the title of the post it wont let me

        Comment


        • #5
          Is this a new to you motor?
          If so, are you sure 10 minutes is enough time to wait?
          I know the newer motors require you to use the following procedure for accurate measurement. Not sure about yours.

          "IMPORTANT: Do not overfill. Tilt outboard out/up past vertical for
          approximately one minute to allow trapped oil to drain back to
          the oil sump. Tilt outboard to vertical (not tilted) position when
          checking engine oil. For accurate readings, check oil only when
          engine is cold or after engine has not run for at least an hour."
          1980 Sylvan Aluminum 18' Sportster I/O - Mercruiser 140, Honda 7.5 Kicker, Bennett M120 Tabs
          1974 Glastron V-179, Mercruiser 140
          1984 16.5ft. Alumarine Sealark side console with 82 Merc 50
          Manitoba, Canada

          Comment


          • #6
            What is the oil capacity including filter? How much oil did you add for the change?
            BOAT SPECS | FORUM HELP | STARCRAFT FORUM | SHOP iBoats
            Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
            That is what the forums are for.
            Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

            Comment


            • #7
              oil capacity is 3.17 quarts i put in 3 quarts because the manual said its better to underfill it a little if you store it tilted for long periods.It has been sitting at the house for 2 days now and its still barely on the dipstick It is a new to me engine its been sitting 2 years prior to me owning it but i changed all the fluids and impeller before running it any. Minus the oil issue it runs like a top has no power issues or anything

              Comment


              • #8
                nobody?

                Comment


                • #9
                  It's at least .17 qts. low.
                  BOAT SPECS | FORUM HELP | STARCRAFT FORUM | SHOP iBoats
                  Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
                  That is what the forums are for.
                  Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

                  Comment


                  • #10
                    When you first changed the oil what was the level on the dipstick after you had run it for a minute to check for leaks?
                    You may not be losing oil at all, but as GA suggests might have been low initially.
                    In which case, add 3 or 4 ounces and see if the level goes down after use.
                    1980 Sylvan Aluminum 18' Sportster I/O - Mercruiser 140, Honda 7.5 Kicker, Bennett M120 Tabs
                    1974 Glastron V-179, Mercruiser 140
                    1984 16.5ft. Alumarine Sealark side console with 82 Merc 50
                    Manitoba, Canada

                    Comment


                    • #11
                      He said the capacity is 3.17 qts and put 3 qts in. He's almost 6 oz. low.
                      BOAT SPECS | FORUM HELP | STARCRAFT FORUM | SHOP iBoats
                      Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
                      That is what the forums are for.
                      Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

                      Comment


                      • #12
                        I get the dipstick is going to show low on oil due to only putting in 3 quarts its 3/4ths the way up on the dip stick after the change. But after i run the boat on the water for 35-40 mins and pull off the water go home tilt the engine down leave it for an hour and check it there is barely any oil showing on the dipstick maybe a quarter of an inch showing on the bottom of it. no leaks on my concrete.

                        Comment


                        • #13
                          I have ran it 3 times since Ive changed it and i usually put in a quart everytime I get off the water and check it at the house if that helps but i don't lose oil sitting its only after i run it does it go low

                          Comment


                          • #14
                            Why are you adding oil everytime ?

                            Comment


                            • #15
                              Sign up today
                              because its losing oil some how

                              Comment

                              Working...
                              X