Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Default No start on port engine

    Hey all I have a friend that has a port engine that is having starting problems. Let me embellish a little, they call it a crusader 220, looks like a Chevrolet 305 or 350 to me. Going to look for myself tomorrow but I wanted to throw this out there. No start, brand new started, just the starter clicks "loudly" and again this is all word of mouth. I'm think either bad teeth on the fly wheel, bad voltage/amperage or new starter is junk. Any insight?

  2. #2
    Ensign Ned L's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    CT
    Posts
    963

    Default Re: No start on port engine

    Hmm, I haven't heard anything that would make me rule out a seized engine. Check to make sure the engine turns over.

  3. #3
    Honorary Moderator Emeritus Don S's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Western WA.
    Posts
    62,323

    Default Re: No start on port engine

    No start, brand new started, just the starter clicks "loudly" and again this is all word of mouth.
    Sounds like a locked up engine to me too. Water in cylinders, transmission/outdrive locked up.

    Clicks of slave solenoids and starter solenoids are not really loud, or that someone would even mention.
    Don S.


    Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
    That is what the forums are for.
    Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

  4. #4

    Default Re: No start on port engine

    Finally got my first look today, seized tight. The starter would torque itself over trying but the engine is solid, I am still wiping rust off my hands, thanks anyway guys

Similar Threads

  1. No Steering on Port Engine
    By RumHeads in forum Chris Craft
    Replies: 0
    Last Post: December 27th, 2010, 03:19 PM
  2. Suzuki DT150 - port engine will not start
    By thecow18 in forum Yamaha & Suzuki Outboards
    Replies: 12
    Last Post: June 1st, 2010, 01:23 PM
  3. New Boater Port Engine Will Start
    By NoGin in forum Mercury & Mariner Outboards
    Replies: 2
    Last Post: May 24th, 2009, 11:24 PM
  4. Port Engine won't start
    By jhisey in forum Regal Boats
    Replies: 2
    Last Post: May 4th, 2009, 01:09 PM
  5. Port Engine won't start
    By jhisey in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 1
    Last Post: April 25th, 2009, 10:19 AM
  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic