Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Chief Petty Officer OllieC's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    MinneSoCold
    Posts
    457

    Default Water not circulating through engine and out

    I just fired up the engine, with the muffs on and the water isn't circulating through. I let it run for about a minute and nothing. It's spitting little bits of anti freeze but that's it. I replaced the impeller in the water pump last fall. All connections look good, no water leaking in the bilge. Doesn't look like there are any kinked hoses.
    2005 Sea Ray Weekender 215, w/ 5.0, Bravo III, Galvanized Tandem Trailer

  2. #2
    Chief Petty Officer OllieC's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    MinneSoCold
    Posts
    457

    Default Re: Water not circulating through engine and out

    How long can I run my motor to see if it will eventually circulate?
    2005 Sea Ray Weekender 215, w/ 5.0, Bravo III, Galvanized Tandem Trailer

  3. #3
    Honorary Moderator Emeritus Don S's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Western WA.
    Posts
    62,323

    Default Re: Water not circulating through engine and out

    If you ran for a minute with no water, you need a new impeller for sure.
    Don S.


    Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
    That is what the forums are for.
    Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

  4. #4
    Chief Petty Officer OllieC's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    MinneSoCold
    Posts
    457

    Default Re: Water not circulating through engine and out

    Great (sarcasm)....... Thanks Don, I'll pull the Water pump out again....what a PIA......
    2005 Sea Ray Weekender 215, w/ 5.0, Bravo III, Galvanized Tandem Trailer

  5. #5
    Chief Petty Officer OllieC's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    MinneSoCold
    Posts
    457

    Default Re: Water not circulating through engine and out

    Update - pulled the water pump - the impeller was fine. Figured out that I had to squeeze the muffs to get the water up the water intake tube until the whole system was full. Not sure if the system needed to be filled to form suction (first start up since winter). Breathed in a bunch of exhaust, but it worked and everything is fine after a couple minutes.....time for some Sierra Nevada's, I've had enough excitement for one day. Mothers (wife) happy I'm finished!
    Happy Mothers Day
    2005 Sea Ray Weekender 215, w/ 5.0, Bravo III, Galvanized Tandem Trailer

Similar Threads

  1. OMC 4.3 - Water Not Circulating thru Engine
    By janas4play2 in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 12
    Last Post: June 5th, 2010, 01:23 PM
  2. Water not circulating thru engine.
    By dandi in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 3
    Last Post: May 27th, 2008, 09:34 PM
  3. Engine circulating water pump ?
    By starsnstripers in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 4
    Last Post: March 24th, 2008, 12:51 AM
  4. Engine Water Circulating Pump
    By Zackman in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 1
    Last Post: June 4th, 2007, 10:28 AM
  5. Reverse rotation engine Water circulating pump
    By Matt DeYoung in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 2
    Last Post: June 3rd, 2005, 06:51 AM
  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic