Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    Senior Chief Petty Officer
    Join Date
    May 2005
    Location
    Moses Lake, WA
    Posts
    714

    Default Pre-Alpha Trim Pump Problem. Goes down, not up.

    '74 with 140.

    The "up" switch hasn't worked in years, so I've been using the trailer switch. It has worked fine up until today. Now, I press the center and top button and I can hear the solenoid click, but the drive doesn't move at all.

    When I press the bottom button, I can year the pump run and the drive moves.

    If I run a jumper wire from the positive terminal on the starter to the lug on the solenoid with the blue wire attached, the pump runs and the drive goes up.

    Does this sound like a bad solenoid? What else could it be?

  2. #2
    Seaman Apprentice
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    47

    Default Re: Pre-Alpha Trim Pump Problem. Goes down, not up.

    sounds like a bad solenoid....for the 20 bux it costs for a new one i'd try that first...or if you'd really like to test it first you can swap the "up" and "down" wires at the solenoids and see if when you hit the "down" button the motor trims up....make sense?
    -Jeremy

    91 Rinker Captiva 186

Similar Threads

  1. 1982 pre-Alpha water pump
    By BuzzM in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 2
    Last Post: September 26th, 2007, 02:10 PM
  2. Pre-Alpha shift problem
    By jimmer4444 in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 3
    Last Post: May 23rd, 2007, 07:55 PM
  3. Sierra replacement for Pre-Alpha water pump: base doesn't fit!!
    By cheburashka in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 5
    Last Post: August 2nd, 2006, 09:47 PM
  4. Power trim on pre alpha
    By cntrydude in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 3
    Last Post: May 24th, 2005, 06:36 AM
  5. Pre-Alpha water pump
    By jimmer4444 in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 1
    Last Post: May 10th, 2005, 07:03 PM
  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic