Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Cadet
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Cape Cod
    Posts
    3

    Default Mercruiser power trim stuck

    Hoping someone can help with my power trim problem. Before I describe the problem, here is the info on my boat:2003 Bayliner 175 (I/O)3.0 Mercruiser AlphaWhen I got the boat uncovered after the winter, I lowered the sterndrive (via the power trim) and started the motor in my yard. When I was done, I raised the sterndrive and thought all was set. I got the boat in the water and lowered the drive and started the motor. After getting it off the trailer, I tried to raise the sterndrive coming into shore, but it would not go up. I finnally got it raised a little more than 1/2 way, but that is the last time it has moved. After reading messages on this board, I have tried a few things without any luck.Fluid level is full.I am getting 12.2V to the power trim motor.The fuse is good.I get 12.2V from the solenoid when the trim switch is pressed.When I disconnect and reconnect the motor from the battery, I will get one, and only one click from the motor the first time I try to raise or lower the sterndrive. Anyone have any suggestions? I would hate to think that a one year old trim motor is already dead, but I am fearing it.Thanks,AD

  2. #2
    Petty Officer 3rd Class
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Colorado
    Posts
    97

    Default Re: Mercruiser power trim stuck

    AD,Based on the fact that you were able to get it up halfway sounds like something mechanical in the hydrolic pump. If the power trim motor can be separated from the pump do so and see if it will run. If it won't run: motor is the problem. If yes: hydrolic pump is possibly jamed.

  3. #3

    Default Re: Mercruiser power trim stuck

    water in the lines had same problem

  4. #4

    Default Re: Mercruiser power trim stuck

    water in lines? had similiar trouble,drained and added new fliud solved it

  5. #5
    Cadet
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Cape Cod
    Posts
    3

    Default Re: Mercruiser power trim stuck

    Thanks Don and mjttrap.I will give these suggestions a try. Hopefully I can come to a quick (and inexpensive) solution.AD

  6. #6
    Cadet
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Cape Cod
    Posts
    3

    Default Re: Mercruiser power trim stuck

    Success! I pulled the entire power trim motor and resevoir out and bled the lines. I disconnected the resevoir from the motor and emptied it. I then put the motor on a 12V power supply in my basement and it ran fine. Just re-installed the entire assembly, filled with new fluid and everything works fine. Thanks to both of you for your advice!Happy boating!AD

Similar Threads

  1. volvo power trim stuck
    By JoeCamp in forum Volvo Penta I/O & Inboard Gas Engines & Outdrives
    Replies: 20
    Last Post: September 22nd, 2009, 08:51 AM
  2. 86 Johnson 150 Power Trim stuck up
    By Kymatlo in forum Johnson & Evinrude Outboards
    Replies: 1
    Last Post: March 7th, 2009, 09:00 AM
  3. Tilt/Trim Stuck Mercruiser 3.0L
    By nenelo in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 6
    Last Post: July 13th, 2008, 12:37 PM
  4. Power trim stuck
    By Silentelk in forum Mercury & Mariner Outboards
    Replies: 3
    Last Post: July 2nd, 2007, 09:25 PM
  5. power trim stuck up :(
    By scott123 in forum Mercury & Mariner Outboards
    Replies: 4
    Last Post: June 26th, 2003, 02:16 PM
  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic