Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 14 of 14
  1. #1

    Default Mercruiser 3.0 starting problem

    Hello fellow iboat members! I'm desperately in need on some advice.
    Ok so here's what's going on. I just recently purchased a 19ft Bayliner with a 87-89? 130hp Mercrusier 3.0 2.5 liter I/O. With the weather warming up here in alaska, decided to get her up and running for fishing season. Problem is it doesn't want to start up. I have gone through the troubleshooting steps in the adults only section and have replace with brand new battery, spark plugs/ wires, slave solenoid, starter, fuel pump, oil, oil filter, fuel/water separator filter, Fresh gas in tanks. It now cranks and attempts to start. After a few turns of the key I could get it to run roughly for about 5-10 seconds before it stalls out. Checked carb and getting 2 strong fuel squirts for every throttle pushed but refuses to start. I'm thinking I should probably take out the carbs for a good cleaning but wanted to get some opinions before hand. Any thoughts, tips, would greatly be appreciated. Thanks in advance

  2. #2
    Honorary Moderator Emeritus Don S's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Western WA.
    Posts
    62,323

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Are you using the throttle only button on the helm control, pumping the throttle a time or two before cranking and leaving the throttle up to about 1/4 to 1/2 throttle to start?
    Don S.


    Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
    That is what the forums are for.
    Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

  3. #3

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by Don S View Post
    Are you using the throttle only button on the helm control, pumping the throttle a time or two before cranking and leaving the throttle up to about 1/4 to 1/2 throttle to start?

    Thanks for reply. I'll give that a try when I get off work today. Now is that the proper way to start these motors? This is my second boat and I'm learning as I go.

  4. #4
    Honorary Moderator Emeritus Don S's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Western WA.
    Posts
    62,323

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    For carbed engines yes. They don't start like your car/truck EFI engine.
    Don S.


    Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
    That is what the forums are for.
    Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

  5. #5

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by Don S View Post
    For carbed engines yes. They don't start like your car/truck EFI engine.
    Ok so tried what you said and it'll run for a few seconds then die again? What should I look into next?

  6. #6
    Seaman Apprentice
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Michigan
    Posts
    32

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Have you replaced both fuel filters? 1 going into carb and 1 at the bottom of the fuel pump.
    91 Wellcraft Sport 17'
    Mercruiser 3.0 Alpha 1

  7. #7

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by grarrsmi View Post
    Have you replaced both fuel filters? 1 going into carb and 1 at the bottom of the fuel pump.
    I didn't replace them but have taken them off for a visual inspection and both looked fairly new and not clogged. I took off carb to clean last and inspect and looks like new parts in there with little debris. Will put it back on the boat today and give her another go.

  8. #8
    Honorary Moderator Emeritus Don S's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Western WA.
    Posts
    62,323

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Is the choke working? You have to leave the throttle up to 1200 to 1500 rpm for about a little while for it to warm up so it will idle. Are yo doing that or just going to idle position after it starts.

    Here is a page from an owners manual.

    start carb.jpg
    Don S.


    Please, no PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems.
    That is what the forums are for.
    Only forum/moderator issues will be answered in PM's.

  9. #9

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Choke is workin correctly had to make a little adjustments but looks good. So here are my steps that I took to start it. Any thing I'm doing wrong please correct me.

    1. Press button on throttle only move it forward to the first stop, ( before engaging gears I suppose) then give 1-2 full throttles
    2. Return throttle back to 1/2( this meaning out of gear)
    3. Turn key to start
    4. Engine cranks and starts
    After i get it to start I just leave it at 1/2 and it will run for a few seconds rough then dies.

    Am I doing something wrong here? Missing a step?

  10. #10
    Vice Admiral
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vegas
    Posts
    5,764

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by hunter530 View Post
    1. Press button on throttle only move it forward to the first stop, ( before engaging gears I suppose) then give 1-2 full throttles
    2. Return throttle back to 1/2( this meaning out of gear)
    3. Turn key to start
    4. Engine cranks and starts
    After i get it to start I just leave it at 1/2 and it will run for a few seconds rough then dies.

    Am I doing something wrong here? Missing a step?
    2. Return to 1/2 throttle, carb opened 1/2 way, 1/2 way between neutral and wide open. (EDIT: not in neutral)

    After it starts, immediately back the throttle down to 1200-1500 RPM and let it warm up for a few minutes, then back it down to idle.
    2001 Crestliner SuperHawk 1800, Mercruiser 140HP
    2007 Tracker 1436 jon boat, 7.5HP Force

  11. #11

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Ok so got it to run. But now... It'll run for about 20-30 seconds when I lower the rpms but then it'll pop and die. I'm thinking maybe timing is either off or running to lean. Suggestions?

  12. #12
    Moderator achris's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    I come from a land down-under...Perth, Australia
    Posts
    15,089

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Put a timing light on it and see.

  13. #13
    Vice Admiral
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vegas
    Posts
    5,764

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by hunter530 View Post
    Ok so got it to run. But now... It'll run for about 20-30 seconds when I lower the rpms but then it'll pop and die.
    How long was the engine run to warm it up, only 20-30 seconds then it pops and dies when backed down to idle. (sounds like normal symptoms for a cold engine backed down to idle too soon) If so, let it warm up longer, several minutes.

    If the engine is warmed up and it pops and dies after 20-30 seconds at idle, sounds like it needs tune-up stuff, possibly carb or fuel issue. What's the engine idling at for those 20-30 seconds, should be 650-750RPM?
    2001 Crestliner SuperHawk 1800, Mercruiser 140HP
    2007 Tracker 1436 jon boat, 7.5HP Force

  14. #14

    Default Re: Mercruiser 3.0 starting problem

    Quote Originally Posted by fishrdan View Post
    How long was the engine run to warm it up, only 20-30 seconds then it pops and dies when backed down to idle. (sounds like normal symptoms for a cold engine backed down to idle too soon) If so, let it warm up longer, several minutes.

    If the engine is warmed up and it pops and dies after 20-30 seconds at idle, sounds like it needs tune-up stuff, possibly carb or fuel issue. What's the engine idling at for those 20-30 seconds, should be 650-750RPM?
    It was idling at about 1000-1200 rpms, dropping it caused it to stall out every time. At first it seemed like it was starving for gas but kept stalling out with no pop. After a few tries the "pop" starting happening and after that, didnt matter what rpms it was idling at as soon as it pops it just dies immediately. I have never used a timing light before in my life( embarrassed to say but true) so ill go look up some youtube videos to see how it works and will try. The gentlemen i bought the boat from did say i needed to adjust the timing to get her running right so ill look into that next. If all fails, ill probably get a carb kit and see if that helps out. Really don't want to take it to the shop but in the end if that's what will get me on the water i suppose i will. I just think its something really simple that i am crossing over and should be a simple fix. thanks for all your inputs and help, i do really appreciate it.

Similar Threads

  1. Mercruiser starting problem..
    By RichC10 in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 6
    Last Post: February 21st, 2011, 02:50 PM
  2. Mercruiser 4.3 hot starting problem
    By Paul Abshire in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 3
    Last Post: July 29th, 2010, 07:36 PM
  3. Mercruiser 888 Starting Problem
    By vaboatdoc in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 5
    Last Post: August 25th, 2009, 02:11 PM
  4. mercruiser starting problem
    By gamarines2 in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 1
    Last Post: July 15th, 2008, 10:47 PM
  5. MerCruiser 3.0L Problem Starting
    By dlangst in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 2
    Last Post: March 21st, 2005, 03:51 AM

Tags for this Thread

  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic