Please note this thread has been inactive for 90 days. For the best results, please start a new thread.
Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Default New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    I have a 50 hp Johnson that I got a new water pump kit for, a complete one. I installed it and it still doesn't pump water!
    Any suggestions as to what the problem could be?

  2. #2
    Honorary Moderator Emeritus tashasdaddy's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Jacksonville, Florida
    Posts
    51,017

    Default Re: New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    are you sure the key did not slip, and the water tubes is lined up. what year 50?
    FLORIDA GATORS
    TEBOW Country



    Please, NO PM's (Private Messages) regarding boat/engine problems. they will not be answered.
    That is what these forums are for. Post your questions, in the appropriate Forum.

  3. #3
    Supreme Mariner kenmyfam's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Belle River, Ontario.
    Posts
    14,256

    Default Re: New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    Did you change the pump as routine maintenance or because it stopped pumping ???
    What did the old impeller look like ???

    Is this a "new to you" motor ???
    Marada 2100 Executive Series, 5 Litre V8 with Mercruiser Alpha 1 outdrive. 2007 K-Z Spree 260 RBH, all = a whole lot of family fun !!!!

  4. #4

    Default Re: New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    Quote Originally Posted by kenmyfam View Post
    Did you change the pump as routine maintenance or because it stopped pumping ???
    What did the old impeller look like ???

    Is this a "new to you" motor ???
    I just bought the engine, it had been stored for many years. I think it's a 73 model. First thing I had to do was change the power pack; the old type with the screw-in wires. Got spark, so I decided to change water pump before I put it on my boat. The old one was intact, but very dry-rotted.
    Could it be the thermostat, which I don't even want to get into? Or could've wasps or ants have caused a blockage in the engine? That's all I can think of.
    However, I did run the engine for a full minute and it stayed relatively cool, you could put your hand anywhere on the head and it was barely warm.

  5. #5
    Supreme Mariner kenmyfam's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Belle River, Ontario.
    Posts
    14,256

    Default Re: New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    I dont know this motor so I am just generalising. There are many experts out here that will know this one inside out.
    Does it have a tell tale on it ??? how do you know it is not pumping cooling water ???? is there no water flow at all that you can see ???? is it a through the prop exhaust ????
    Marada 2100 Executive Series, 5 Litre V8 with Mercruiser Alpha 1 outdrive. 2007 K-Z Spree 260 RBH, all = a whole lot of family fun !!!!

  6. #6
    Vice Admiral 5150abf's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Goshen Indiana
    Posts
    5,603

    Default Re: New Water Pump...Doesn't Pump Water!

    Also is this in the water or on muffs?

    My motor always pumped water on muffs until the last time I changed it now it is really hard to get it to run on muffs but pumps like a champ on the water.
    GO IRISH!!!!

Similar Threads

  1. 7.5 Mercury New Water Pump won't Pump Water
    By sfmiller in forum Mercury & Mariner Outboards
    Replies: 11
    Last Post: April 27th, 2010, 11:04 AM
  2. Help Water in Lower Drive after installing new water pump upper cover
    By Akira in forum Mercruiser I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 4
    Last Post: July 18th, 2009, 10:09 PM
  3. New water pump/Perfect fit/ no water flow
    By BMCM in forum Mercury & Mariner Outboards
    Replies: 3
    Last Post: July 4th, 2008, 11:21 PM
  4. Torque required to spin water pump shaft when replacing Cobra water pump?
    By lakelivin in forum OMC I/O & Inboard Engines & Outdrives
    Replies: 7
    Last Post: April 13th, 2005, 08:06 AM
  5. Replace water pump impeller only or install complete water pump Kit?
    By Jonathan Burnett in forum Johnson & Evinrude Outboards
    Replies: 9
    Last Post: December 9th, 2003, 08:27 AM
  1. iboats Forum Directory - Over 100,000 forum posts organized by topic