Welcome Guest - Sign Up today
Welcome Guest - Sign Up today
Store Links Mobile - Shop Now

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Speedo Stopped working

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Speedo Stopped working
    Anyone else have this? Its not a big deal but I'd love to fix it.

    Its a 2013 q5 SF

  • #2
    Re: Speedo Stopped working

    Yes, please go ahead and fix it . . .

    Check for a pitot tube on the leading edge of the outdrive . . . probably clogged.
    Best regards, Ted . . . . Cape Cod, MA

    Formula 330 Sun Sport
    Twin Mercruiser 7.4 LX MPI (0F802036, 0F802039), Bravo 3's (0F806198, 0F806199) . . . Mercury 7.5 HP Outboard (2634XXX)
    My F-330 Web Site: http://home.comcast.net/~tpenfield/F...30SS/Home.html
    My F-242 Web Site: http://home.comcast.net/~tpenfield/W...Boat_Page.html
    Member of the Month - February 2013

    Comment


    • #3
      Re: Speedo Stopped working

      As Tpenfield humorously stated...The speedometer pickup for these boats is on the leading edge of the outdrive. (there is no pilot tube sticking out like on other boats) I just had the same issue and had to blast it out with compressed air earlier (the Sacramento river is relentless on debris floating down the river).

      Here is a pic of the outdrive edge...you can see the opening:


      Here is a pic of the camlock style tubing for the speedometer:

      Push the grey button and you can lift the tubing off:



      I used some drip line with a fitting on the end to slide into the opening and used the compressed air to blow it out...whatever was in there popped out pretty quickly from the opening on the outdrive. Make sure you do not try to clear it from the outdrive edge up as this would only force the obstruction further up:


      Hope this helps!
      Boat: 2011 Tahoe Q7i
      4.3 MPI 220hp V6 Alpha 1 (1.62 gearing)
      20p Mercury Enertia X7 Alloy 3 blade (AWESOME)
      Vehicle: 2013 F150 Platinum Tuxedo black, 3.5L Twin Turbo V6, 3.73 gears.

      Comment


      • #4
        Re: Speedo Stopped working

        If it is a 2013 I would take it back to the dealer. It is probably plugged but there could be something wrong so it might be better for them to look at it.
        Current boat: 2011 Tahoe Q7i
        5.0 Mercruiser
        Tow vehicle: 2009 Nissan Titan

        Comment


        • #5
          Re: Speedo Stopped working

          Thanks for the great pictures! Ill give that a shot!

          Comment


          • #6
            Re: Speedo Stopped working

            Originally posted by Zigo View Post
            Thanks for the great pictures! Ill give that a shot!
            No problem Zigo let us know how it goes.
            Boat: 2011 Tahoe Q7i
            4.3 MPI 220hp V6 Alpha 1 (1.62 gearing)
            20p Mercury Enertia X7 Alloy 3 blade (AWESOME)
            Vehicle: 2013 F150 Platinum Tuxedo black, 3.5L Twin Turbo V6, 3.73 gears.

            Comment


            • #7
              Re: Speedo Stopped working

              Zigo did you get it cleared???
              Boat: 2011 Tahoe Q7i
              4.3 MPI 220hp V6 Alpha 1 (1.62 gearing)
              20p Mercury Enertia X7 Alloy 3 blade (AWESOME)
              Vehicle: 2013 F150 Platinum Tuxedo black, 3.5L Twin Turbo V6, 3.73 gears.

              Comment


              • #8
                Re: Speedo Stopped working

                We tried but still no luck, I"ll look at it more next year. So far the boat is winterized and in the garage for the winter.

                Much to busy fishing and wakeboarding to care about the speedo! Hehehe

                Comment


                • #9
                  Sign up today
                  Re: Speedo Stopped working

                  I had to use a drill while running it in reverse to clear mine out.
                  Ended up was a chunk of wood in there.
                  2010 Tahoe Q4 w/ Mercruiser 3.0L

                  Smart Tabs SX-60
                  Blue Sea Add a Battery w/ ACR
                  Guest 2611A 2 Bank Charger

                  Comment

                  Back to Top
                  Working...
                  X